Introduktion til kortspillet 500

Introduktion til kortspillet 500

Det traditionelle kortspil, 500, har eksisteret siden det 18. århundrede, og det er lige så spændende at spille i dag, som det var for århundreder siden. 500 udfordrer og underholder alle niveauer af spillere, uanset om du er nybegynder eller garvet kortspiller.

Herunder kan du læse reglerne til kortspillet 500, så du er klar til at hoppe med, næste gang nogen foreslår en omgang 500.

Formålet med 500

Når du spiller 500 er formålet ret simpelt: Det gælder om at nå til 500 point først. Det kan være et temperamentsspørgsmål, om vinderen er fundet, når den første spiller rammer 500, eller om man skal være over 500 – altså minimum have 505 point. Det aftaler I selvfølgelig ved spillets start.

For at nå til 500 skal I samle stik, som lægges ned på bordet løbende. Når en spiller sidder tilbage med ét kort, som ikke kan bruges som stik eller lægges til en anden spillers stik, kan vedkommende lukke bunken og dermed afslutte runden. Du kan også læse andre kortspilsregler på kortspil.org.

Regler og point givning

Reglerne til 500 kan i første omgang virke komplicerede, men så snart du forstår dem, er de meget lige til. Er du i forvejen en garvet kortspiller af eksempelvis Rommy eller Bridge, så vil du meget hurtigt komme ind i reglerne. Du kan også spille mange kendte kortspil online, hvis du eksempelvis keder dig på pendlerturen.

Børn fra cirka 10 år vil også kunne følge med i et spil 500, og mindre børn kan være med det voksne på hold. Kortspillet 500 er en fantastisk måde at lære børn om tal, hovedregning og strategi.

Kortenes værdi

I 500 har hvert kort en værdi. Værdien er den samme uanset kulør. Herunder kan du læse, hvad de forskellige korts værdi er:

Es: 15 point

2-9: 5 point

10-Knægt-Dame-Konge: 10 point

Joker: 25 point

Sådan laver du stik

I kortspillet 500 skal der minimum tre kort til, for at spilleren kan lave et stik, som kan lægges ned på bordet. Det kan eksempelvis være es-to-tre, otte-ni-ti eller ni-ti-knægt. Nogle spiller med, at man kan lægge stik ned med tre af samme tal, altså eksempelvis 3 femmere, 3 knægte, osv. Det aftales inden spilstart. Stik skal være af samme kulør.

Det er muligt at substituere et almindeligt kort med en joker og dermed skabe et stik. Hvis en modspiller sidder med kortet på hånden, som jokeren erstatter, kan vedkommende snupper jokeren ved næste tur. Jokeren indgår derefter som en del af den spillers hånd.

Når der er stik på bordet, er det muligt at lægge til stikkene. Hvis en spiller eksempelvis sidder med en hjerter ti, og en anden spiller har lagt et stik ned, som består af hjerter knægt-dame-konge, så kan spilleren ved næste tur lægge sin hjerter ti ned på bordet og få de point.

Sådan tælles point sammen efter en runde

Når bunken er lukket, slutter runden. Alle kort, som stadig er på spillernes hånd, er minuspoint. Alle kort, som er lagt på bordet, er pluspoint. Pointene tælles sammen og skrives løbende ned. Vinderen findes, når en spiller rammer 500 point.

Sådan spiller du 500

  • Herunder opridses reglerne til kortspillet 500. Længere nede på siden kan du læse et eksempel på, hvordan reglerne spilles ud i en runde 500.
  • Kortene blandes og fordeles med 7 kort til hver spiller. Nogle spiller med, at kortene skal fordeles én ad gangen, og andre er mere large med, hvor mange kort der uddeles til spillerne ad gangen.
  • Kortbunken placeres på bordet mellem alle spillerne, og det øverste kort vendes med billedsiden opad.
  • Der må ikke lægges stik ned i begyndelsen af en runde, og bunken må ikke lukkes i første runde.
  • Hver spiller har 3 muligheder, når det er deres tur. Spilleren kan enten tage det øverste kort fra bunken med billedsiden nedad, tage det øverste kort fra bunken med billedsiden opad, eller vedkommende kan tage hele bunken med billedsiden opad (eksklusiv første runde).
  • Vælger spilleren en af de to første muligheder, skal vedkommende trække kortet op, bestemme om det skal bruges til hånden eller til et stik, og derefter lægge eventuelle stik ned på bordet og derefter lægge et nyt kort ned i bunken med billedsiden opad.
  • Vælger spilleren den sidste mulighed, skal der lægges et stik ned på bordet, før spilleren kan lægge et kort ned i bunken med billedsiden opad. Er dette ikke muligt, medfølger der en straf på minus 50 point, som regnes sammen, når runden slutter.
  • Det er op til den enkelte spiller, om vedkommende vil lægge stik ned med det samme, de er samlet, eller om spilleren vil holde på stikkene til næste runde. Denne spilmetode kan potentielt give mange minuspoint til modstanderne, hvis spilleren pludselig kan lægge alle stik på bordet og lukke runden på én tur. Men det kan også medføre mange minuspoint, hvis en modstander pludselig lukker runden, og spilleren dermed brænder inde med stikkene.
  • En spiller lukker bunken og dermed afslutter runden med det sidste kort på hånden, som ikke kan bruges til eget stik på bordet, eller lægges til andres stik.
  • Hvis der undervejs i spillet, eller når en runde bliver lukket, lægges et kort ned i bunken, som kan lægges til et af stikkene, må der råbes ROMMY. Spilleren, som råber ROMMY og først fanger kortet, får lov til at lægge det pågældende kort ned til sine stik på bordet. Herefter fortsætter spillet sin gang.

Relaterede artikler

Sådan får du et bedre forhold til din smartphone
Diverse No Comments

Anmeldelse af PANTSAT: Den Digitale Pantelåner

PANTSAT er en moderne og digitaliseret pantelåner, der har gjort det nemt for folk at låne penge uden at gennemgå en traditionel kreditvurdering. Dette har vist sig at være en…
Hvad er en valutaberegner?
Diverse No Comments

Hvad er en valutaberegner?

De fleste kender til det med, at værdien af en bestemt valuta ikke er den samme som en anden valuta, om det er den danske krone sammenlignet med euroen eller…
Skat af lottogevinst
Diverse No Comments

Skat af lottogevinst

De fleste har nok drømt om, hvordan det ville være at vinde den helt store lottogevinst en dag. Selvom tanken om at vinde er spændende, er det vigtigt også at…
Lev livet smartere – Moderne løsninger til et moderne liv
Diverse No Comments

Lev livet smartere – Moderne løsninger til et moderne liv

I vores moderne tidsalder findes der gadgets, apps og løsninger på alting. Aldrig har det været nemmere at leve nemt. Dog er der stadig mange, som ikke er med på…
Diverse No Comments

Udforsk de forskellige temaer og designs i online spilleautomater

Online spillemaskiner har vundet enorm popularitet i verden af online gambling. Disse virtuelle spillemaskiner giver mulighed for at spille på en spilleautomat uden at skulle besøge et kasino. Et af…
Diverse No Comments

Kom godt i gang med battle ropes

Der er mange måder at komme i form på, men battle ropes må være noget af det mest underholdende og samtidig hårdeste, man kan gøre for at blive fit. Det…
Diverse No Comments

Anmeldelse af Boxer TV

Der er mange muligheder at vælge imellem når man skal lede efter den rette TV pakke. én af de udbydere, som du med stor sandsynlighed bliver bekendt med er Boxer…
Anmeldelse af Allente TV
Diverse No Comments

Anmeldelse af Allente TV

I de danske hjem er det ganske normalt, at der skal være underholdning for alle i form af blandt andet TV og streaming. Hvor mange danskere nu til dags foretrækker…