Skat af lottogevinst

2. september 2023 No Comments af
Skat af lottogevinst

De fleste har nok drømt om, hvordan det ville være at vinde den helt store lottogevinst en dag. Selvom tanken om at vinde er spændende, er det vigtigt også at huske på, at en sådan gevinst medfører et ansvar for, at pengepræmien beskattes korrekt.

Skulle man være så heldig en dag, at lottokuponen giver gevinst, er det derfor godt at kende til skattereglerne for lottogevinster.

Lad os dykke ned i skattereglerne for gevinster og se på, hvad du skal gøre, hvis du vinder i lotto.

Skatteregler for lottogevinst

For at være på den sikre side, er der altså god grund til at sætte sig ind i reglerne om, hvordan man betaler skat af en lottogevinst. Læs mere om de specifikke regler på området og bliv klogere på, hvad du skal gøre, hvis du vinder i lotto samt på, hvordan udbetaling af en lottogevinst fungerer. Ved at være på forkant og opdateret om skattereglerne, undgår du dermed et ordentligt skattesmæk.

Danske skatteregler for lottogevinster

Hvorvidt man skal betale skat af en gevinst eller ej, afhænger af det specifikke spil og spiludbyderen.

Efter danske regler er en gevinst skattefri, hvis den er vundet i et spil eller lotteri, som er godkendt af Spillemyndigheden og samtidig overholder Spillelovens og Spilleafgiftslovens regler. Dette skyldes, at gevinsten allerede er underlagt en afgift, inden den bliver udbetalt til din konto. Således er gevinsten allerede blevet fratrukket en afgift på 15 %, og du skal derfor ikke betale yderligere skat af den.

Skatteregler ved almengyldige lotterier

Er din gevinst vundet i et almengyldigt lotteri, ændrer reglerne sig en smule.

Et almengyldigt lotteri er en type lotteri, som udelukkende bliver afholdt i forbindelse med velgørenhed eller lignende almennyttige formål.

Når en gevinst er vundet i et almengyldigt lotteri, som er godkendt af Spillemyndighederne, er gevinsten skattefri ligesom i andre danske lotterier. Til gengæld er almengyldige lotterier underlagt en højere afgift på 17,5 % sammenlignet med gevinstafgiften i andre spil og lotterier.

Hvornår er en lottogevinst skattepligtig?

Det er dog ikke alle gevinster, som er skattefrie. Dette kan være tilfældet med gevinster, som er vundet i udenlandske spil.

Når en gevinst er vundet i et udenlandsk spil eller lotteri, er det kun skattefrit, hvis følgende betingelser og krav er opfyldt:

  • Spillet eller lotteriet er fra et andet EU-land
  • Spillet eller lotteriet er godkendt af en offentlig myndighed i det pågældende EU-land
  • Det tilsvarende spil eller lotteri er godkendt i Danmark

Hvis ikke disse betingelser er opfyldt, er en lottogevinst skattepligtig som personlig indkomst. Det er således vinderens eget ansvar at betale skat af gevinsten, da der ikke fratrækkes en dansk gevinstafgift. Er en gevinst skattepligtig, skal den skrives på ens årsopgørelse.

Læs mere om skattereglerne for gevinster hos Skat.dk, hvor du også får hjælp til, hvordan skattepligtige gevinster indberettes.

Hvor meget skat skal man betale af en lottogevinst?

Er din lottogevinst skattepligtig, vil omfanget af beskatningen afhænge af nogle forskellige faktorer fx beløbets størrelse og i hvilket land, din bopæl er i.

Alt efter hvor du bor, kan andre regler for beskatning nemlig gøre sig gældende. Er din bopæl uden for Danmark, er det derfor en god idé at undersøge skattereglerne for lottogevinster i det gældende land.

Gevinstens størrelse kan også være afgørende for beskatningen. Mindre gevinster kan i nogle tilfælde helt være fritaget for beskatning, mens større gevinster nogle steder kan være underlagt en særskilt lottoafgift i tillæg til indkomstskat. Tjek derfor altid selv skattereglerne for det land, du bor i.

Udbetaling af lottogevinster og professionel rådgivning

Når du har fået styr på, om din lottogevinst er skattefri eller ej, er der også nogle andre områder, som er gode at være opmærksom på fx udbetalingsmuligheder og professionel rådgivning.

Hvis du har vundet en lottogevinst, er det en god idé at tjekke efter, om du skal indberette din gevinst til myndighederne. De fleste spillesteder informerer selv myndighederne om større gevinster, men for at være på den sikre side, kan du altså dobbelttjekke selv og indberette gevinsten, hvis det er nødvendigt.

Hvordan bliver en lottogevinst udbetalt?

I tilfælde af at du har vundet en stor lottogevinst, skal du også kontakte din spiludbyder for at få pengene udbetalt.

Der er mulighed for at vælge mellem to forskellige slags udbetalinger: Den ene mulighed er at få din gevinst udbetalt som et engangsbeløb, hvilket normalt vil ske inden for 30 dage. Den anden mulighed er at få gevinsten udbetalt som en årlig ydelse, hvor den første rate typisk vil blive udbetalt inden for 60 dage.

Du har også mulighed for at vælge, hvor meget af din gevinst, du ønsker at få udbetalt. Enten kan du vælge at få hele din gevinst udbetalt på én gang, og ellers kan du få halvdelen udbetalt på to forskellige tidspunkter.

Professionel rådgivning

Har du vundet en større lottogevinst kan der være god grund til at overveje at søge professionel rådgivning.

Skatteregler, udbetaling og fremtidig økonomi kan være svært selv af navigere rundt i, når man har vundet i lotto. Med en professionel rådgiver får du hjælp til alt det svære, herunder muligheder for skattefradrag, investering, og hvordan du generelt forvalter dine penge bedst muligt.

Relaterede artikler

Sådan får du et bedre forhold til din smartphone
Diverse No Comments

Anmeldelse af PANTSAT: Den Digitale Pantelåner

PANTSAT er en moderne og digitaliseret pantelåner, der har gjort det nemt for folk at låne penge uden at gennemgå en traditionel kreditvurdering. Dette har vist sig at være en…
Hvad er en valutaberegner?
Diverse No Comments

Hvad er en valutaberegner?

De fleste kender til det med, at værdien af en bestemt valuta ikke er den samme som en anden valuta, om det er den danske krone sammenlignet med euroen eller…
Lev livet smartere – Moderne løsninger til et moderne liv
Diverse No Comments

Lev livet smartere – Moderne løsninger til et moderne liv

I vores moderne tidsalder findes der gadgets, apps og løsninger på alting. Aldrig har det været nemmere at leve nemt. Dog er der stadig mange, som ikke er med på…
Diverse No Comments

Udforsk de forskellige temaer og designs i online spilleautomater

Online spillemaskiner har vundet enorm popularitet i verden af online gambling. Disse virtuelle spillemaskiner giver mulighed for at spille på en spilleautomat uden at skulle besøge et kasino. Et af…
Introduktion til kortspillet 500
Diverse No Comments

Introduktion til kortspillet 500

Det traditionelle kortspil, 500, har eksisteret siden det 18. århundrede, og det er lige så spændende at spille i dag, som det var for århundreder siden. 500 udfordrer og underholder…
Diverse No Comments

Kom godt i gang med battle ropes

Der er mange måder at komme i form på, men battle ropes må være noget af det mest underholdende og samtidig hårdeste, man kan gøre for at blive fit. Det…
Diverse No Comments

Anmeldelse af Boxer TV

Der er mange muligheder at vælge imellem når man skal lede efter den rette TV pakke. én af de udbydere, som du med stor sandsynlighed bliver bekendt med er Boxer…
Anmeldelse af Allente TV
Diverse No Comments

Anmeldelse af Allente TV

I de danske hjem er det ganske normalt, at der skal være underholdning for alle i form af blandt andet TV og streaming. Hvor mange danskere nu til dags foretrækker…