Om du køber tøj på ASOS eller ting på AliExpress, så er der nogle rettigheder, du skal være opmærksom på, at du har, så snart det handler om online køb. Disse love er dikteret af EU, så hvis du køber fra et land, som ligger udenfor EU, er de ikke umiddelbart underlagt de samme regler, selvom de sælger inden for unionens grænser. Det vil sige, at hvis en webshop er britisk, og Storbritannien nu ligger udenfor EU, så gør du bedst i lige dobbelttjekke, hvilke rettigheder du har, når de sender tøjpakker til dig.
Og der er god grund til at holde øjnene ekstra vågne, når du handler på nettet. En webshop kan godt have en .dk-adresse eller se utrolig dansk ud, samtidig med at den opererer udenfor EU. Husk altid at tjekke, hvor varen bliver sendt fra. Køber du varer udenfor EU, mister du ikke kun din obligatoriske fortrydelses- og reklamationsret, du risikerer også at skulle betale told eller andre former for afgifter, inden du får udleveret varen.
Fortrydelsesret
Du har ventet i dagevis, nogle gange i uger, og endelig kommer postbudet med dine nye bukser – og så er de meget strammere, end du havde troet. Det er superærgerligt, og vi har alle sammen været i sådan en situation. Heldigvis er det sådan, at hvis du har handlet indenfor EU, kan du benytte dig af 14 dages fortrydelsesret. Det betyder, at du altid har ret til at sende produktet tilbage og få refunderet hele beløbet indenfor 14 dage. Der er enkelte undtagelser på denne fortrydelsesret, når det gælder mad og billetter til flyrejser og kulturoplevelser.
Reklamationsret
Tager du en vare i brug, og viser den sig så indenfor de første to år at være defekt, så har to reklamationsret. Husk allerede inden du sender varen tilbage at have en klar aftale med sælgeren om, hvordan og hvornår tilbagebetalingen skal falde. Og gem din kvittering for fragten, hvis du selv lægger ud. Det er nemlig sælgeren af din vare, som skal dække omkostningerne, når du sender varen til dem og påkalder dig din reklamationsret.
Du har ikke nødvendigvis garanti
Der er forskel på reklamationsret og garanti. Reklamationsretten er dikteret af EU, når du handler inden for unionens grænser, men garanti er noget, som kan blive udstedt af sælgeren. Det er selvfølgelig værd at undersøge, om du har garanti, inden du køber en vare, hvis du gerne vil være helt sikker på, at den skal holde til brug mange år frem.
Husk at anmeldelser om webshoppen
Vi vil i dén grad anbefale, at du læser op på webshoppen, inden du køber noget. Måske har de en tendens til ikke at holde, hvad de lover. Måske har de en elendig kundeservice, som aldrig svarer på henvendelser. Alt det kan du ofte lure ud fra kundeanmeldelser, som du finder på nettet. Husk at læse både de positivt, de lunkne og de negativt stemte anmeldelser, så du får et helt billede af, hvordan oplevelsen som kunde hos dem kan være.